Sfaturi de baza utile pentru a incepe o gradina de legume

0
1075

Legumele sunt impartite intre sezonul rece si sezonul cald. Primavara puteti planta semintele pentru legumele de vara: rosii, ardei, etc, dar puteti incepe plantarea si mai devreme, atata timp cat le tineti intr-un spatiu acoperit, ferit de un eventual inghet.

1. Atunci cand incepeti plantarea semitelor in interior, folositi un amestec de pamant format din muschi de turba si parti egale de vermiculit si perlit horticol. Folositi recipiente curate, fie pahare de plastic sau recipiente speciale, fie puteti recicla tuburile de carton de la hartia igienica.

2. Inainte de a incepe plantarea, trebuie sa va ocupati de cateva lucruri pentru a le da plantelor sansa de a prospera, inclusiv alegerea si pregatirea locului potrivit pentru gradina de legume.

3. Pentru gradinarii incepatori, un pat mic, ridicat, special conceput, poate fi un punct de plecare. Veti avea acces mai usor la acesta si va fi mai usor de curatat de buruieni. In plus, il puteti pastra si dupa replantarea rasadurilor.

4. Gradinaritul poate fi o metoda excelenta de a economisi bani, dar este si o metoda de a manca mai sanatos, cel putin legume, pentru ca stiti cum le-ati crescut.

5. Pentru a crea un sol bogat si fertil pentru gradina, puteti folosi compost, pe care il puteti obtine personal, atata timp cat adunati resturile de fructe, legume, frunze, coji de oua, zat de cafea, pe care le lasati sa se descompuna.

6. Daca plantati direct in pamant, puteti imbunatati solul pentru a-l face mai bogat si mai portivit dezvoltarii plantelor. Puteti face asta adaugand compost sau fertilizator.

7. Informati-va care este temperaura propice pentru culturile pe care intentionati sa le plantati, pentru a evita munca in zadar.

8. Daca exista inca pericolul de inghet, iar semintele au incoltit, protejati-le, acoperindu-le cu un plastic sau cu o patura pana ce pericolul este indepartat.

9. Protejati rasadurile de invazia buruienilor cu mulci.

10. Pentru a va proteja solul de daunatori si pentru a-l pastra fertil, in fiecare an rotiti culturile astfel incat sa nu aveti 2 ani la rand aceeasi planta in acelasi loc.

Urmand aceste principii de baza va veti putea bucura la pana la sfarsitul verii de legume plantate si crescute cu propriile maini.

Succes!

Lasa raspuns

Introduceti raspunsul * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.