Secretul culorilor- subtonurile de culoare si importanta lor

0
1520

Fiecare culoare are un secret!

Ar fi perfect justificat sa va asteptati ca noua vopsea albastra sa mearga perfect cu alb.

Dar subtonul verde al acelui albastru cu siguranta ar fi o potrivire dezastruoasa cu subtonul roz al albului. Subtonul este codul secret al fiecarei culori. Si odata ce spargeti acel cod veti fi capabili sa alegeti cu incredere o culoare.

Deci, ce este acest subton misterios?

Iata o cale simpla de a defini subtonul unei culori:

Atunci cand o culoare este creata prin combinarea a doua sau mai multe culori, subtonul apare exact prin aceeasi proportie a culorilor utilizate. In crearea culorii bej, daca formula contine mai mult verde, atunci subtonul va fi verde; daca formula contine mai mult rosu, atunci subtonul va fi roz. De aceea chiar si alegerea culorilor neutre, ca bej de exemplu poate fi complicata.

Singurele culori care nu sunt create prin combinarea mai multor culori sunt cele primare: rosu, albastru, galben. Doar o culoare creata cu un singur pigment pur nu va avea un subton. Dar marea majoritate a culorilor au un subton. Chiar si albul, cu toate ca acesta nu este considerat a fi culoare, poate avea un subton daca este adaugata o nuanta, la fel ca populara culoare Swiss Coffee. Secretul culorilor- subtonurile de culoare si importanta lor

Atunci cand ne uitam la o culoare, ochii identifica imediat tonul predominant. Subtonul reprezinta influenta subtila a unei culori, vizibil in spatele tonului predominant. Subtonul nu este intotdeauna evident, pana nu este asociat cu ale culori sau lumini.

Cum putem identifica subtonul?
Cea mai rapida cale pentru a identifica subtonul este de a compara culoarea cu aceeasi culoare dar despre care stim ca este pura. Daca vrem sa determinam subtonul pentru rosu, atunci trebuie sa o comparam cu un rosu pur. In acest fel ne putem da seama daca rosul nostru are un subton galben sau violet.
Nu este intotdeauna usor sa gasim o culoare adevarata pentru a face comparatia, dar putem folosi Roata Culorilor pentru a fi siguri ca avem o culoare pura.Secretul culorilor- subtonurile de culoare si importanta lor

Care sunt cele mai problematice subtonuri?

Roz si verde detin titlul de cele mai dificile si viclene subtonuri. Chiar si cel mai neutru bej poate deveni verde in anumite circumstante.

Subtonurile verzi nu sunt mereu usor vizibile, pana cand intalnesc un dulap sau o pardoseala ce au propriile subtonuri, galben sau portocaliu. Asta este ceea ce face subtonul verde problematic. Existenta in casa a unor tonuri calde de lemn, scoate la iveala chiar si cel mai subtil subton de verde.

Daca va raportati la teoria de baza a culorilor, veti descoperi ca de fapt albastrul din formula culorii scoate in evidenta subtonul verde.

Rozul este un alt subton problematic, in special cu gri sau bej. Existenta unui minim de culoare rosie in formula de baza face ca rozul sa iasa in evidenta. Alaturarea culorii cu nuante de verde, albastru sau violet va scoate in evidenta subtonul roz.

Cum putem gestiona mai usor subtonurile?

Putem gestiona mai usor subtonurile fara a fi nevoie de cunostinte suplimentare despre teoria culorilor.

Daca observati ca acele culori pe care le-ati ales au subtonuri de verde sau albastru, puteti decora camera in culori calde.

Daca apare un subton galben sau roz, incercati culori reci.

Cateodata, cateva ajustari bazate pe temperatura culorilor pot rezolva problema subtonurilor fara prea mult efort. Ceea ce pare a fi o problema de subton, poate fi de fapt o problema de temperatura a culorilor care poate fi rezolvata cu usurinta.

Lasa raspuns

Introduceti raspunsul * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.