Premiul Anualei de Arhitectură

0
457

Premiul Anualei de Arhitectură

Premiul Anualei de Arhitectură are un câștigător și anul acesta.

Deși realizat cu un buget limitat și cu meșteri necalificați, aceasta a câștigat aprecierea juriului. Situată în Alexandria, județul Teleorman, casa a primit Premiul Anualei de Arhitectură de anul acesta. La secțiunea „Arhitectură rezidențială – locuințe individuale”. Autoarea proiectului este Simona Pribeagu Schmid, care a și supravegheat îndeaproape punerea sa în operă.

Premiul Anualei de Arhitectură

Locuința este amplasată pe o stradă tipică pentru orașul aflat în permanentă schimbare. Aici, casele noi, cu etaj și de inspirație discutabilă, lezează structura urbană de bază a orașului. Definită de casele vechi, pe parter, modeste, dar practice și decorate cu mândrie. În acest context, ideea din spatele proiectului a fost cea de a restabili o legătură cu valorile trecutului.

„Nu este o casă ca în străinătate sau ca în revistele de locuințe chic internaționale. Este o casă ce-și fixează alte obiective. Să reînvie imagini ale locuirii românești. Să se adapteze locului și tradiției lui. Dar și nevoilor proprietarilor. Să se «piardă» în grădină și nu să atragă atenția”, spune Simona Pribeagu Schmid.

Premiul Anualei de Arhitectură

Tocmai această intenție, de a reinterpreta arhitectura tradițională, a câștigat și aprecierea deosebită a juriului. La început a fost o casă mică pe acest loc, aproape pierdută în mijlocul unei grădini dense, paradisiace, detaliază arhitecta. Noua construcție a fostintenționat structurată pe un singur nivel.

Începe pe amprenta celei vechi, dar se întinde pe aproape toată lățimea terenului. Împarte curtea în două. Grădina din față și livada din spate, spre care se orientează și ferestrele principale ale locuinței. După șablonul clădirii existente (de tip „vagon”), două volume înguste și lungi adăpostesc camere și spații secundare. Între ele se găsește însă un spațiu nou. Absent în locuința tradițională. O cameră generoasă, deschisă, luminoasă. Un spațiu de legătură între curte și casă, între locuirea de demult și cea de astăzi, inima locului.

Premiul Anualei de Arhitectură

Potrivit Simonei Pribeagu Schmid, bugetul redus și lipsa meșterilor calificați în zonă au condiționat în mod major realizarea locuinței. Acesta fiind, de fapt, „scenariul” după care se construiesc majoritatea caselor unifamiliale astăzi. De aici și provocarea cea mai mare. Cum să reinterpretezi fragmente ale arhitecturii tradiționale. Când trebuie să te limitezi la catalogul de produse al hypermarketurilor de construcții. La posibilitățile reduse de execuție.

Lasa raspuns

Introduceti raspunsul * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.