Despre bazele gradinaritului si cum ne cream propria gradina- partea 1

0
1224

Nimeni nu s-a nascut invatat!

Pentru multi dintre noi, ideea de casa la curte  inseamna „gradina”. O gradina mare, sau nu, oricum plina de flori! Iar daca visul de a locui la curte a devenit realitate, mai urmeaza sa ne apucam de gradinarit.

Amenajarea unei gradini de la zero poate fi descurajatoare. Exista o sumedenie de decizii care trebuiesc luate, planificari, iar amenajarea poate dura o perioada lunga de timp. Chiar si planificarea poate fi o adevarata provocare.

Exista 2 intrebari de care tinem cont atunci cand incepem o gradina:

Cum intentionam sa folosim si sa amenajam spatiul?

Cum ne imaginam gradina?

Iata cateva sfaturi care va vor ajuta sa gasiti raspunsul la aceste intrebari si sa creati o gradina de care va veti bucura:

1. Inceputul gradiniiDespre bazele gradinaritului si cum ne cream propria gradina- partea 1

De unde sa incepem?

In primul rand va trebui sa gasim un loc bun. Accesul la lumina si surse de apa vor juca un rol foarte important in alegerea plantelor cu care veti popula gradina.

Un alt punct de plecare este pamantul. Aceasta poate nu va fi chiar cea mai distractiva parte a gradinaritului dar trebuie sa retinem ca trebuie sa „intretinem solul pentru ca plantele sa aiba grija de ele.” Trebuie in primul rand sa stim ce fel de sol avem pentru a sti ce trebuie sa facem mai departe, ce putem planta, ce va supravietui, mai ales daca dorim sa avem si o gradina de legume. Dar despre asta vom vorbi intr-un alt articol.

2. Alegerea plantelorDespre bazele gradinaritului si cum ne cream propria gradina- partea 1

Alegerea plantelor este una dintre cele mai grele sarcini ale gradinaritului, deoarece exista foarte multe specii din care putem alege. Lucrurile cele mai importante pe care nu trebuie sa le uitam sunt: ce tip de sol avem si ce plante vor rezista in zona noastra.

Cand vine vorba de practica in schimb, ceea ce face diferenta este preferinta personala: Ce plante ne plac, dar si cat de mult timp putem si suntem dispusi sa acordam ingrijirii acestora. Iata si cateva sugestii care va pot ajuta sa va decideti mai usor:

-Plante tolerante la seceta;

-Plante usor de intretinut;

-Plante care necesita doar un minim de ingrijire;

-Plante de umbra.

3. Designul gradiniiDespre bazele gradinaritului si cum ne cream propria gradina- partea 1

Proiectarea gradinii este un proces continuu si reprezinta si jumatate din tot ceea ce inseamna gradinaritul. Dar poate fi si distractiv.

Esta adevarat ca exista tot felul de reguli in gradina, cum ar fi plantarea in numar impar, dar este la fel de adevarat ca nici nu exista politia gradinii care sa se asigure ca respectam regulile gradinii. Putem crea o gradina asa cum ne-o inchipuim si de care sa ne bucuram nestingheriti.

Cele mai multe gradini reprezinta un amestec de plante anuale, plante perene, arbori, arbusti, pomi, mereu in crestere, mereu in schimbare si chiar si cel mai bun proiect de design va suferi modificari in permanenta.

Tip: Alegeti o tema pentru gradina, indiferent ca este vorba de o schemea de culori, un stil pe care il abordati sau un grup de plante pe care le preferati. Acest lucru va va fi de ajutor deoarece puteti dezvolta acea tema in permanenta.

Citeste si partea a 2-a a articolului

 

Lasa raspuns

Introduceti raspunsul * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.