Cum prevenim aparitia condensului-sfaturi utile

0
746

In sezonul rece, condensul care se formeaza pe geamuri tinde sa ne dea batai de cap: geamurile se uda in permanenta, apa se scurge pe pervaz si pe perete.

De ce se intampla acest lucru?

In sezonul rece, diferenta de temperatura dintre mediul interior si cel exterior este destul de mare. De obicei, condensul se formeaza pe geamuri deoarece acestea fac legatura cu mediul exterior si, in comparatie cu peretii, care sunt izolati termic de cele mai multe ori, acestea(geamurile) nu pot fi ferite de frig. In prezent, aproape toate casele sunt dotate cu geamuri de tip termopan, cu tamplarie PVC, aluminiu sau lemn care nu permit transferul de aer. Vechile geamuri cu tamplarrie de lemn nu erau inchise etans si permitea transferul de aer intre interior si exterior.

Cum impiedicam dezvoltarea condensului?

Pentru ca principala cauza o reprezinta sistemele noi de geamuri trebuie sa acordam, in primul rand, o mare atentie alegerii acestora.

1. Profilele geamurilor trebuie sa fie de calitate superioara, prevazute cu 3-5 camere de aer, iar geamurile trebuie sa fie termoizolante, cu sticla de calitate LOW E.

Cele mai multe persoane sunt slab informate in legatura cu diversele tipuri de tamplarie si geam si, de cele mai multe ori considera ca exista un singur fel, lucru total neadevarat!

Exista multe variante cu performante diferite.

Alegand o varianta de mai buna calitate, pierderile de caldura se pot miscora cu pana la 50%, deoarece geamul din interior are proprietatea de a-si pastra o temperatura constanta, apropiata de cea a incaperii.

2. Tamplaria trebuie sa fie bine etansata, atat in interior cat si in exterior.

Dupa terminarea lucrarii de montare a geamurilor trebuie sa ne asiguram ca golurile de aer dintre tamplarie si perete au fost bine acoperite. Daca lasam spatii goale, aerul umed poate patrunde cu usurinta si va aparea efectul de condens.

Pe langa problema geamurilor, trebuie sa avem in vedere si cativa factori de natura umana care pot favoriza aparitia condensului:

1. Camera trebuie aerisita bine, iar apoi trebuie incalzita la temperaturi moderate.

De obicei, camerele care sunt mai expuse frigului sunt mai reci si de aceea trebuie sa ne asiguram ca in casa avem o temperatura constanta, aceeasi in fiecare camera.

2. Eliminati sursele de umezeala

Atunci cand folositi baia sau bucataria, asigurati-va ca usa este inchisa si nu permite transferul vaporilor de apa care se formeaza in incapere, in restul casei. Dupa ce a fost folosita baia sau bucataria, este recomandat ca spatiul sa fie foarte bine aerisit.

De asemenea, o alta sursa de umezeala o reprezinta si hainele uscate in camere. Acestea ar trebui uscate in spatii ce permit aerisirea continua pana ce acestea sunt uscate complet.

 

Lasa raspuns

Introduceti raspunsul * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.