Cum pregatim gazonul pentru iarna? Secrete utile

0
876

Gradinaritul nu este o activitate ce presupune odihna.

Nu exista pauze intre anotimpuri in ceea ce priveste activitatea de gradinarit, daca dorim sa ne bucuram in continuare de gradina pe care am organizat-o cu destul efort. Iar toamna, este una dintre cele mai importante perioade, deoarece trebuie sa ne asiguram ca plantele vor trece cu bine de iarna.

Gazonul este ceea ce ii da gradinii noastre viata si de aceea nu trebuie sa il neglijam.

Pentru ca este destul de greu de intretinut iar costurile nu sunt chiar mici, nu cred ca ne dorim ca in primavara sa trebuiasca sa luam de la zero inlocuirea gazonului. Asadar, pentru a evita ca in primavara sa ne alegem cu un gazon galben si rar, impanzit de insecte si atacat de daunatori trebuie sa il ingrijim din toamna pantru a trece cu bine de iarna care se apropie.

In primul rand trebuie sa tundem gazonul regulat, mai scurt decat pe perioada verii, la un nivel de aproximativ 5 cm iar apoi, trebuie sa eliminam de pe gazon frunzele sau alte vegetale moarte, care il pot distruge, cu ajutorul greblei sau prin aspirare. Prin descompunere, acestea impiedica gazonul sa respire, iar acesta se va ingalbeni sau se va usca iremediabil.

De asemenea, trebuie sa evitam aparitia muschilor in zonele cu umezeala ridicata sau ferite de lumina ce pot favoriza aparitia acestora. Si putem face acest lucru prin tratarea solului cu fertilizante impotriva muschilor, care de asemenea vor fi un stimulator pentru regenerarea ierbii.

Dupa ce l-am tuns si l-am tratat anti-muschi trebuie sa aplicam un ingrasamant special pentru iarna, cu eliberare treptata pe perioada toamnei si a iernii. Potasiul din acest ingrasamant protejaza gazonul de temperaturile scazute si il mentine sanatos.

Pana la caderea zapezii trebuie sa repetam operatia de indepartare a vegetatiei moarte si putem insamanta zonele in care gazonul este rar sau a disparut.

Este indicat, in cazul unui gazon mai vechi de 1 an, sa improspatam solul prin afanare, recomandat in luna octombrie, procedeu prin care sunt eliminate radacinile superficiale ale plantelor, iar apa si ingrasamintele vor patrunde cu usurinta in sol.

Lasa raspuns

Introduceti raspunsul * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.