Amenajeaza camera copilului in functie de varsta

0
1401

De obicei, atunci cand gandim amenajarea locuintei luam in considerare faptul ca aceasta va fi pentru cativa ani. Putem reveni asupra ideii de reamenajare in momentul in care, in casa va aparea un copil. Atunci lucrurile se schimba, iar amenajarea trebuie luata in serios pentru a putea asigura copilului conditii optime de dezvoltare. Designul camerei va fi adaptat nevoilor varstei, luand in considerare si faptul ca un copil se dezvolta rapid si odata cu el si camera.

Este bine ca de la inceput, camera unui copil sa fie spatioasa, astfel ca in primii ani de viata va avea un spatiu mai mare de joaca iar in perioada de scoala si adolescenta acel spatiu va putea fi populat cu mobilier specific nevoilor.

Camera unui prescolar va fi intotdeauna mai goala deoarece acesta nu are nevoie de prea mult mobilier.

Un spatiu de depozitare a hainutelor, un dulapior pentru carti de povesti si caiete de colorat, un patut confortabil si o masuta unde poate intreprinde diverse activitati: este mai mult decat suficient pentru un copil, iar spatiul de joaca va fi mai mare.

Este de preferat ca mobilierul sa aiba cat mai putine colturi pentru a evita accidentele, sau le putem capitona.

Pentru ca in primii ani copiii sunt neastamparati este indicat ca pardoseala sa fie din lemn. O mocheta ar putea parea practica si ar asigura si caldura, dar aceasta pastreaza praful, provocand alergii, si poate fi patata usor. In schimb o pardoseala din lemn poate fi intretinuta usor. Iar daca avem posibilitatea de a asigura caldura in pardoseala, putem scapa chiar si de covoras.

Perdelele nu trebuie sa fie lungi, pentru a nu starni curiozitatea copilului, evitand astfel ca acesta sa traga de ea si eventual sa desprinda galeria care l-ar putea accidenta.

Putem de asemenea sa delimitam spatiul de joaca de cel de dormit daca alegem un pat supraetajat. Astfel, economisim spatiul de sub pat, loc pe care il putem folosi in alt scop. Acest lucru poate fi util si pe viitor, cand copilul va incepe scoala si in acel loc putem instala un birou.

Nici peretii nu pot trece neobservati, deoarece tentatia copilului de a-i decora este mare. Putem alege fie sa ii coloram cu o vopsea lavabila care sa permita curatarea repetata sau ii putem acoperi cu un tapet, in nuante vesele ce va putea fi inlocuit cu usurinta in caz de nevoie.

 

Lasa raspuns

Introduceti raspunsul * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.