Acoperisul, protectia casei dupa constructie.

0
1025

Dupa fundatie si structura de rezistenta a casei, urmatorul pas important, caruia trebuie sa ii acordam o arentie la fel de mare, este acoperisul.

„Caciula constructiei” ne protejeaza impotriva intemperiilor, iar realizarea si montarea sa corecta are o importanta majora.

Acoperisul poate fi realizat fie ca terasa, fie in panta.

Diferenta este ca acoperisul tip terasa presupune o termo-hidroizolare foarte bine realizata, iar drenarea apelor pluviale este foarte importanta, si este din ce in ce mai rar intalnit, in timp ce acoperisul in panta se poate realiza in 6 pasi, dar nu presupune aceleasi riscuri ca si acoperisul terasa. De asemenea, constructorii prefera acoperisul in panta in detrimentul celui de tip terasa.

Pentru ca este alegerea cea mai des intalnita, vom aborda realizarea acoperisului in panta.

Acest tip de acoperis presupune 6 pasi ce trebuie urmati pentru a obtine cele mai bune rezultate:

1. Cunoasterea planului de proiectare a casei

In planul de proiectare a casei vom gasi si informatii referitoare la proiectarea acoperisului, iar cele mai importante sunt detaliile referitoare la structura acoperisului.

Sarpanta este scheletul acoperisului, iar cunoasterea elementelor structurale ale acesteia este esentiala in alegerea materialelor cu care o vom realiza.

Proiectul sarpantei este imperios necesar deoarece numai dupa evaluarea riscurilor si a factorilor de mediu la care va fi supus acoperisul poate fi luata cea mai buna decizie in realizarea acestuia.

2. Prestabilirea structurii

Dupa ce am analizat planul casei putem hotara si constructia propriu-zisa a acoperisului, care va incepe de la turnarea ultimului plafon ce va delimita acoperisul de spatiul de locuit.

Ultima placa de beton turnata reprezinta totodata si structura de resistenta a acoperisului. Fie ca este vorba de tije de fier beton sau de tije filetate, infipte in centura plafonului, acestea vor reprezenta legatura dintre grinzi si zidul casei care, dupa ce au fost montate si fixate, vor reprezenta scheletul acoperisului.

3. Montarea „stalpilor”

Dupa ce am ridicat grinzile, urmeaza fixarea stalpilor, numiti popi. De inaltimea popilor va depinde inclinarea acoperisului.

Este indicat ca popii sa fie fixati de grinzi prin placute metalice , prefabricate, si nu cu scoabe, care pot crapa lemnul, afectand in timp rezistenta acoperisului.

4. Coama si capriorii

Dupa popi urmeaza coama acoperisului.

De popi va fi prinsa coama acoperisului, iar apoi de aceasta vor fi prinsi, de o parte si de alta capriorii, care se vor sprijini si pe grinzile exterioare.

5. Invelisul structurii

Tot ceea ce am realizat pana acum reprezinta scheletul structurii. Acesta trebuie de asemenea acoperit, iar acest lucru poate fi realizat prin montarea unor panouri de cherestea cu o grosime de 2.5 cm, numite astereala, peste care se va aplica un material termo-hidroizolant(folie anticondens).

6. Finalizarea

Ultima etapa consta in imbracarea totala a structurii acoperisului, cu tigla ceramica, metalica, tabla sau alte solutii de acoperire, montarea jgheaburilor si a burlanelor pentru drenarea apelor pluviale si montarea accesoriilor finale(parazapezi, accesorii de aerisire, etc)

Un lucru la fel de important in realizarea acoperisului(asa cum este si cunoasterea structurii), este respectarea indicatiilor producatorilor in ceea ce priveste materialele cu care vom realiza structura si de asemenea folosirea unor materiale de buna calitate.

 

Lasa raspuns

Introduceti raspunsul * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.